Kiinnity pelkoosi ja uskalla lentää!

Epävarmuudessa lepäämisen rohkeudesta: kiinnity pelkoosi ja uskalla lentää! – osa III

Kaiken klousaamispakon ja kontrollin tarpeen takana on sisällämme asuva pelko.

Pelko ohjaa olemistamme, ajatteluamme ja toimintaamme: ”tätä en voi sanoa, koska hän saattaa suuttua”,  ”en voi ilmaista omia näkemyksiäni tai tuoda julki omaa osaamistani, koska minuun saatetaan suhtautua ivallisesti”, ”en voi tehdä tätä yrityksen kannalta oikeasti hyödyllistä ratkaisua, koska minusta ei varmaan sen jälkeen pidetä”. Emme keikuta venettä, koska harhainenkin status quo tuo turvaa. Työyhteisössämme pelkäämme vuorovaikuttaa omasta autenttisuudestamme käsin. Laitamme siipemme kiinni kylkiin, ettei lento vaan olisi liian leveää ja korkeaa – käytämme energiaa ja resursseja erilaisten pelkojemme kontrollointiin, että olisi tunne hallinnasta ja varmuudesta.

Vuorovaikuttamiseen liittyvien pelkojemme ytimessä on oma haavoittuvuuden pelkomme. Pelkäämme kiinnittyä itsessämme siihen todelliseen voimaan, mistä syväkasvumme ja lentomme alkaa ja mistä luottamusta aidosti rakennetaan. Meidän on saatava kokea arvokkuutta ja turvaa siellä missä meiltä odotetaan luovaa ja innovatiivista panostusta.  Mitä enemmän välttelemme sitä mitä pelkäämme sitä vahvempi on pelon kontrolli. Tämä kontrolli näivettää luovuuden ja innovatiiviset ideat. Se sulkee oven aidolta läsnäololta ja olemassaololta. Vuorovaikutuksesta nouseva yllätyksellisyys katoaa. 

Psykologinen turvallisuuden kokemus tiimissä ja organisaatiossa vapauttaa meidät ajattelemaan villisti kuin velhot, unelmoimaan ja luomaan uusia ratkaisuja ilman turhanpäivästä ja rampauttavaa itsesensuuria.  Psykologinen turvallisuus on kuninkaallista energiaa. Se on organisaation ainoa pitkän aikavälin tuloksenteon voima, sillä siellä missä tätä turvaa ei ole, ei ole myöskään vapaata uutta luovaa pääomaa.

Haavoittuvuutemme ja pelkomme ovat suurimmat lahjamme.  Paradoksi on siinä, että haavoittuvuudessamme olemme eheimmillämme juuri silloin kun uskallamme kiinnittyä siihen mitä pelkäämme. Pelko on kutsu kasvuun ja uuden oven avaamiseen. Pelko on kutsu uuden kyvykkyyden löytämiseen.

Lopeta pelkojesi välttely, kulje kohti ja mene deitille pelkosi kanssa. Haasta nähdyksi tulemisen pelkosi dialogiin kanssasi; mikä on se kutsu, joka juuri tähän pelkoosi liittyy? Pelon kutsussa, sen tilassa ja energiassa, avautuu aivan uusi kohtaamisen ja luomisen voima, joka on meille avoinna joka hetki.

Pelon vastakohta ei ole rohkeus vaan eläminen autenttisena itsenä – joten anna palaa ja astu näkyväksi!